Bij het aanbrengen van purschuimisolatie worden gevaarlijke stoffen gebruikt en/of gevormd tijdens het proces, die bij blootstelling op korte en lange termijn ernstige gezondheidsschade kunnen veroorzaken, blijkt uit het onderzoek. Scheepers, die inzage heeft gehad in het conceptrapport: “In een fabriek kun je het chemische proces controleren. Bij mensen thuis wordt dat een stuk lastiger.”
Niet alleen het chemische proces zelf brengt risico’s met zich mee, ook de omstandigheden kunnen een belangrijke rol spelen. Is er vocht in de ruimte aanwezig, is de verwerkingstemperatuur wel goed, is de verhouding van het mengsel nog in orde en wordt er wel voldoende geventileerd?
Gaat het niet volgens de voorschriften of gaat er iets mis, dan loop je risico dat het pur bijvoorbeeld niet goed uithardt of te warm wordt verwerkt. Dan blijven ook daarna over langere tijd schadelijke stoffen vrijkomen.
Verhoogd risico
In 2020 publiceerde de Gezondheidsraad al een advies over de gezondheidsrisico’s van het gebruik van gespoten pur-isolatie. Daar werd geconcludeerd dat de risico’s voor de volksgezondheid minimaal zouden zijn als isoleerders zich netjes aan alle voorschriften zouden houden.
Onderzoeksbureau RoyalHaskoningDHV werd daarop door het ministerie gevraagd vervolgonderzoek te doen naar de werkpraktijk. Houden isoleerders zich ook aan de voorschriften? Niet altijd, blijkt nu het antwoord, wat dus zorgt voor een verhoogd risico op gezondheidsklachten van bewoners en isoleerders.
Bron en meer informatie: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5322710/gezondheidsklachten-door-gespoten-purisolatie?utm_source=youtube&utm_medium=youtube